O káve

História kávy

Prvé zmienky o káve sa zachovali v rozmanitých bájach. O objaviteľoch zazračných bobúľ existuje rada mohamedánskych legiend, ktoré prežili storočia a tradujú sa do dnes. Zo 6. storočia pred naším letopočtom pochádza informácia o tom, že v Afrike boli...

Praženie kávy

Zelená káva obsahuje 30 - 40% sacharidov, 13% bielkovín, 12% vody, 1-2,5% kofeinu a kyselín. Pri pražení sa stráca voda , cukor čiastočne karamelizuje a tuky sa rozpadajú. Zelená káva sa mení na konzumnú - praženú kávu. Pražením sa farba zŕn mení na ...

Mletie kávy

Mletie kávy ma veľký význam pri jej príprave. Správne zosúladenie hrubosti zomletia kávy s vybranou metódou jej prípravy ma kritický význam, ak chceme dosiahnúť šálku s plnou chuťou a nezameniteľnou arómou. Metóda prípravy kávy pri ktorej vystavíme z...

Príprava kávy

Káva môže byť pripravená mnohými rozdielnymi metódami, ale celkovo ich môžeme rozdeliť do štyroch hlavných skupín, podľa toho, akým spôsobom sa voda stretne s mletou kávou. V podstate, ale ide o proces pri ktorom sú pomleté kávové zrná na určitý čas ...

Kávové recepty

Alžírska káva   Potrebujeme: 4 lyžičky mletej kávy 750 ml vody 40 g šľahačky 40 ml vaječného koňaku Postup: Kávu zvaríme v kanvici z varného skla s vodou, necháme ustáť a potom scedíme do šálok z varného skla. Do každej šálky dáme porciu...